Fasadtvätt i Växjö

Fasadtvätt i Växjö

Även om jag här i min lägenhet i Växjö för det mesta skriver om mat så skadar det inte att någon gång emellanåt skriva om någonting annat, och idag ska jag avhandla detta med fasadtvätt. Innan jag går in på rengöring av fasader är det bäst att snabbt gå igenom fasaddesignen, och ni som vill fördjupa er ytterligare ska bara klicka här.

Fasader är de yttre ytorna på en byggnad, och de finns i många olika färger – från grått till djupt rött. Huvudsyftet med fasaddesign är att försköna en byggnad, men det finns också praktiska aspekter, som att fasaden ska kunna stå emot miljöstressorer som vind och regn.

För att en fasad ska bli riktigt lyckad måste man ta hänsyn till flera faktorer:

– Närhet – hur nära ett föremål eller en yta är ett annat påverkar dess färgton

– Riktning – solljuset har en annan effekt på objekt som har små öppningar än på objekt som inte har det (därför ser pepparsvart ut när man ser på den).- Storlek – ju mindre ett föremål är, desto kallare ser det ut

– Överhängande element – skuggor ger djup och textur åt fasaddesignen

Fasader kan tillverkas i en mängd olika material: tegel, trä, glas… Men ett fasadmaterial som du kanske inte har hört talas om tidigare är sten. Stenfasader finns i många olika former: sandsten, kalksten och granit till exempel. Det är uppenbart att fasadrengöringen varierar beroende på vilken typ av fasad du har att göra med; i den här artikeln fokuserar vi mest på sandstensfasader.

Sten ansågs en gång i tiden vara ett lyxigt byggnadsmaterial eftersom det tog riktigt lång tid att lägga ut (tänk flera år) och var dyrt att få tag på (också för att det måste transporteras ganska långt). Oavsett vilket material fasaden är i så behövs det en fasadtvätt någon gång, men inte så ofta. Vänd dig då till något professionellt företag.


Kommentarer är stängda.